Een schutting plaatsen doe je zo!

Een schutting plaatsen

Bent u van plan een schutting te plaatsen? Volg dan dit handige stappenplan!

Houtsoorten

De eerste stap is het kiezen van het houtsoort. Gaat u voor hardhout of vurenhout? De palen van een schutting hebben veel last van slijtage, daarom is het goed om voor de palen in elk geval hardhout te kiezen. Voor de planken kunt u de afweging maken tussen hardhout en vurenhout. Wilt u graag dat uw schutting ongeveer 25 jaar mee gaat en heeft u een ruim budget, dan is hardhout de beste optie. Heeft u echter niet zo’n ruim budget of vindt u een levensduur van ongeveer 10 jaar voldoende, dan kunt u ook voor vurenhout gaan.

Trellischermen

De tweede stap is het kiezen van de soort schutting. Om meer groen in uw tuin te hebben, kunt u kiezen voor trellischermen. Deze schermen hebben een traliewerk waar een klimop tegenaan kan groeien Om dieven het niet te eenvoudig te maken kunt u de planken verticaal plaatsen. Door het plaatsen van palen en daar zelf planken tegenaan te bevestigen, maakt u een stevigere schutting dan wanneer u hier tuinschermen tegenaan bevestigd. Tuinschermen zijn kant-en-klare stukken schutting. Ook heeft u door het zelf te doen meer vrijheid om de schutting aan te passen aan uw wensen.

Palen

De derde stap is het bepalen hoe u de schutting wilt plaatsen. De palen moeten ongeveer 80cm in de grond komen te staan. Dit doet u door eerst 60cm voor te boren met een grondboor en vervolgens de paal nog 20cm dieper de grond inslaat met een paalhamer. Wanneer u losse planken gebruikt, dan moet u om de 50cm een paal plaatsen. Zorg wel voor een slimme verdeling, zodat u niet onnodig hoeft te zagen. Heeft u bijvoorbeeld een tuin van 6.30m lang en planken van 3.60m lang, plaats dan in het midden van de plank een paal en verdeel de rest van palen in de tussenruimte, bijvoorbeeld om de 60cm.

Schuttingsplanken

De vierde stap is het afmaken van de schutting. Begin altijd onderaan met het bevestigen van schuttingsplanken, minimaal 1cm boven de grond. Gebruik een waterpas, u wilt niet dat uw planken scheef worden bevestigd. Maak een houten klosje die altijd iets minder breed is dan de breedte van de planken, dit voorkomt doorkijk bij een schutting met horizontale planken. Bij een schutting met verticale planken, moet u extra ondersteuning plaatsen door een dwarsbalk boven en een dwarsbalk in het midden.

Schuttingsdeur

De eventueel vijfde stap is het plaatsen van een schuttingdeur. U kunt een standaard schuttingdeur kopen bij de bouwmarkt. Vaak zijn deze al inclusief scharnieren en slot. Voordat u de schutting gaat plaatsen, moet u al hebben bedacht waar de deur komt. Plaats hier de palen als eerst en werk vanuit dit punt verder.

« Terug naar pagina overzicht