Een brievenbus in de deur plaatsen doe je zo

Een brievenbus in de deur plaatsen

Een brievenbus in de deur is best handig! Het scheelt elke dag een loopje naar buiten. En wees eerlijk, wat is nou lekkerder dan ’s ochtends lekker warm en droog de krant uit de brievenbus pakken?! Wilt u een brievenbus in de deur? Lees dan dit stappenplan goed door.

Afmetingen

Wanneer uw voordeur minder dan 10 meter van de straat is verwijderd, is het voldoende om een brievengleuf te hebben in uw voordeur. Wel moet deze aan bepaalde afmetingen voldoen, de bus moet minimaal 38cm hoog, 27cm breed en 15cm diep zijn. In verschillende bouwmarkten zijn diverse modellen te vinden. Maar hoe moet deze nu in de deur worden geplaatst?

Leg de deur op een stabiele werktafel. Vanaf de onderkant gemeten moet er een lijn dwars over de deur worden getekend op een 110cm hoogte. Vervolgens moet de breedte van de gleuf worden afgetekend, met de zojuist getekende lijn als middelpunt. Deze lijn moet minimaal 26.5 cm zijn. Als laatste moet er nog een lijn worden getekend voor de hoogte van de gleuf. Teken onder de lijn van de zojuist afgetekende lijn voor de breedte evenwijdig nog een lijn, maar dan 3.2cm lager. Teken met behulp van een winkelhaak de zijkanten van de gleuf af.

Zagen

Nu alles is afgetekend kunt u gaten gaan boren, doe dit aan de binnenzijde van drie van de vier hoeken. Vervolgens kunt u dan met de decoupeerzaag de gleuf eruit zagen. Mocht het zo zijn dat de bovenstaande stappen niet uitgevoerd kunnen worden op de gewenste hoogte van 110cm, bijvoorbeeld omdat er een ruit op die plek zit. Dan kunt u afwijken van deze hoogte. Let er wel op dat een gleuf nooit hoger mag komen dan 180cm of lager dan 60cm.

Brievenbus aanbrengen

Wanneer de gleuf is uitgezaagd kan de brievenbus worden aangebracht. Leg hiervoor eerst de brievenklep op de gleuf. Zorg dat de klep er aan beide kanten evenveel overheen valt. Druk de klep even stevig aan zodat de boutjes een afdruk in de deur achterlaten. Boor vervolgens de schroefgaten door de deur heen. Doe dit met een 6mm houtboor. Wilt u graag dat de boutjes mooi in de deur vallen? Boor dan de gaten aan de buitenzijde iets ruimer met een 8mm houtboor. Schroef met de boutjes de klep vast vanaf de binnenzijde van de deur.

Na het vastschroeven van de klep, kan de deur in het kozijn worden geplaatst. Met behulp van houten wiggen kunt u de deur op de juiste hoogte zetten, zodat de scharnierhelften in elkaar vallen. Zet de deur vast door de scharnierpennen in de scharnieren te schuiven. Door de scharnierpennen met wat vaseline in te smeren kunt u ze later weer makkelijker loskrijgen, mocht u de deur er nog een keer weer uit willen halen. Gebruik geen olie!

Om de klus af te ronden, moet nu alleen nog de tochtwering worden geplaatst. Dit doet u door het plaatje aan de binnenzijde van de deur, vast te maken met de schroefjes.

« Terug naar pagina overzicht